Dorpscanon - Lokale historie, lokaal verteld! Sluit dit scherm

Meldingen en gebruikerstips


Handleiding compressie en conversie van video's
(17 april 2024 | 08:07:24)

Er is zojuist een handleiding m.b.t. de compressie en conversie van video's toegevoegd aan de kennisbank. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u YouTube kunt gebruiken om video's te verkleinen en deze om te zetten van formaten zoals AVI of MOV naar het gewenste MP4-formaat.

U vindt de handleiding in de kennisbank die u in het kladblok van het vensterformulier kunt openen via de knop "Haal kennisbank"


Trefwoorden en synoniemen
(15 april 2024 | 13:08:15)

Eerder heeft u gelezen over het beschikbaar komen van het zogenaamde "Trefwoordenregister". Dit Trefwoordenregister heeft vanaf nu een belangrijke nieuwe functie gekregen binnen de diverse zoekalgoritmes.

Bij ieder trefwoord kunt u synoniemen invoeren. Dit zijn alternatieve schrijfwijzen  voor de betreffende trefwoorden. Synoniemen kunnen bijvoorbeeld rekening houden met afkortingen zoals "Blvd." voor "Boulevard" of "Burg. van Houten" voor "Burgemeester van Houten". Het kunnen ook veel voorkomende spelfouten zijn zoals "Jacob" waar het "Jakob" moet zijn en andersom.

De belangrijke nieuwe functie is dat de synoniemen die u opgeeft in het trefwoordenregister doorwerken binnen de verschillende zoekfuncties. Hierdoor kunt u ervoor zorgen dat als iemand zoekt op "Noordblvd." ook alle vensters en media worden gevonden die de juiste schrijfwijze "Noordboulevard" hanteren.

Procedure: Vensternamen en namen van basistabelitems kunt u toevoegen aan het trefwoordenregister via het meest rechtse vinkje op het Vensterbeheer scherm. Daarna kunt u via de beheerknop "Trefwoorden" synoniemen toevoegen aan de verschillende trefwoorden.


Bi-directioneel koppelen van vensters
(12 april 2024 | 10:53:29)

Vanaf nu worden vensterkoppelingen bi-directioneel getoond. Dit betekent dat als u een koppeling legt vanuit een venster of basistabelitem naar een ander venster of basistabelitem deze ook omgekeerd wordt getoond.

Voorbeeld: Stel dat u een venster van een gebouw aan een straat koppelt. Dan wordt het gebouw zoals gebruikelijk onder de straat getoond. Maar met deze wijziging wordt de straat voortaan ook onder het gebouw getoond.

De button "Vensters" in het gedeelte "Gerelateerde informatie" zal hierdoor per definitie altijd in het beeld verschijnen. Immers, ieder venster is in ieder geval gekoppeld aan een basistabelitem, anders zou het tenslotte niet getoond kunnen worden. Om deze reden wordt binnenkort een optie ingebouwd in de projectinstellingen waarmee u kunt aangeven of u in het gedeelte "Gerelateerde informatie" wilt starten met vensters of met foto's.


Shortcodes via kladblok
(08 april 2024 | 13:00:14)

Vanaf vandaag zijn Shortcodes voor het in de tekst plaatsen van foto's makkelijker te beheren en te kopiëren.

Voorheen moest u om een shortcode te achterhalen gaan naar het Mediagrid of de beheerpagina "Beheer media" om deze een voor een te kopiëren en daarna te plakken in de venstertekst.

Vanaf nu kunt u shortcodes met de bijbehorende foto's vanuit het Mediagrid met een simpele muisklik kopiëren naar het kladblok. Hiertoe klikt u op het kleine "Clipboard" icoontje links naast het titeltje "Uploadvenster" dat u onder iedere foto aantreft.

Als u vervolgens gaat naar het vensterformulier kunt u op de gebruikelijke manier het kladblok ophalen waarin u de hiervoor geselecteerde foto's met shortcodes zult aantreffen. Vanuit het kladblok kunt u tenslotte de shortcode in de venstertekst kopiëren. 


Auteurs- en beeldrechten
(08 april 2024 | 12:59:12)

Er is een nieuw document toegevoegd aan de Kennisbank genaamd "Handleiding Auteursrechten". U opent de Kennisbank met de button boven het kladblok. Het nieuwe document gaat over auteurs- en beeldrechten en bevat een handig schematisch overzicht aan de hand waarvan u kunt bepalen welke rechten gelden aangaande auteurs- en beeldmateriaal en of deze rechten publicatie in uw archiefcollectie toestaan.

De bron van het schema is: https://www.charlotteslaw.nl/auteursrecht-infographic-voor-beeldgebruik/. Op deze website vindt u ook een erg goede uitleg.


Inzoomen op foto's in mediagrid
(08 april 2024 | 09:52:16)

Het Mediagrid voor foto's is uitgebreid met een zoomfunctie. Deze zoomfunctie wordt geïnitieerd als u een foto meer dan een seconde aanwijst met uw muis. De foto wordt dan twee keer zo groot getoond.


Disclaimers en omschrijving in Mediagrid
(05 april 2024 | 09:16:02)

Vandaag zijn een aantal vervelende problemen met disclaimers opgelost. Deze problemen ontstonden als er geen disclaimer aan een medium gekoppeld was. In dat geval leverde het klikken op de Disclaimer-link een pagina met willekeurige foto's op. Als er nu geen disclaimer aan een medium gekoppeld is wordt dit duidelijk gecommuniceerd via een popup met de tekst "Niet beschikbaar". Bij het aanklikken van de Disclaimer-link wordt een omleiding naar een pagina met de tekst "Niet beschikbaar" geactiveerd.

Verder kunt u nu ook de omschrijving van een medium lezen in de diverse Mediagrids. Hiertoe klikt u op het kleine vergrootglas in het venster met metadata onder het medium.


Zoeken naar media sterk uitgebreid
(04 april 2024 | 10:05:34)

Het zoeken naar media is sterk uitgebreid. U kunt nu namelijk ook zoeken naar media in het algemene Mediagrid. Eerder was dit alleen mogelijk in het venster-gebonden Mediagrid.

Om in uw hele mediabestand te zoeken klikt u in het algemene Mediagrid op de knop "Zoek media".

Daarnaast is het onderliggende zoekalgoritme aangepast waardoor u nu ook op referentienummer kunt zoeken.


Kleine verbeteringen
(03 april 2024 | 14:43:28)

Vandaag zijn een paar kleine maar vervelende problemen opgelost.

Ten eerste was het overgaan naar een nieuwe regel in een groot tekst-veld lastig omdat de nieuwe regel pas kon worden gemaakt als de eerste regels daarvan al getypt waren. Dit probleem is nu opgelost.

Daarnaast werden foto's in de "diaviewer" soms " overschaduwd als er teveel tekst in de omschrijving stond., Dit is opgelost door de toepassing van een scrollbar.


Introductie Kennisbank
(02 april 2024 | 09:38:05)

Vanaf nu kunt u het kladblok ook gebruiken voor het opvragen van de zogenaamde "Kennisbank".

De Kennisbank zal handleidingen en gebruikerstips gaan bevatten. U kunt de kennisbank ophalen via de knop "Haal kennisbank" die u vanaf nu boven het kladblok vindt.

U kunt naar believen onderdelen van de Kennisbank uit het kladblok verwijderen of hieraan toevoegen. Als u vervolgens klikt op "Update kladblok" wordt de "gepersonaliseerde" kennisbank voor u opgeslagen en kunt u deze een volgende keer weer ophalen door boven het kladblok te kiezen voor "Haal kladblok" in plaats van "Haal kennisbank".

 


Aanpassing trefwoordenregister
(27 maart 2024 | 10:03:01)

In een eerdere mededeling hebben wij laten weten te werken aan het trefwoordenregister. Dit trefwoordenregister gaat een rol vervullen in de uniformering van teksten door gewenste schrijfwijze van namen en dergelijke weer te geven. Het trefwoordenregister kan nu al door de gebruikers ter naslag via het kladblok worden ingezien.

De aangebrachte wijziging is dat het Trefwoordenregister vanaf nu via de beheerpagina's van de vensters en de basis- en navigatietabellen kan worden gevuld. Hiertoe klikt u simpelweg op het TW-vinkje in de laatste kolom op deze beheerpagina's. Daarmee wordt de naam van het venster of het basistabel-item opgeslagen in het Trefwoordenregister.

Via de beheerknop "Trefwoorden" kan de Redactie/Administrator het trefwoord aanvullen met appendix en synoniemen. T.z.t. zullen gebruikers bij het schrijven van teksten gewaarschuwd worden als ze een synoniem gebruiken in plaats van het geldende trefwoord.

Binnenkort zal hier ook de API-koppeling met het NDE-termennetwerk beschikbaar komen zodat een relatie kan worden gelegd tussen het Trefwoord en de bijbehorende landelijk geldende Term (met bijbehorende Linked-data URI).


Zoeken in beheerscherm Vensters
(25 maart 2024 | 13:38:38)

U kunt nu zoeken in het beheerscherm van de Vensters. (knop Beheer Vensters).

Er is een zoekbalk aangebracht waarin u tekstfragmenten kunt typen. Als u vervolgens op de knop "Zoek vensters" klikt ziet u alleen de vensters die aan de zoekcriteria voldoen.

Deze nieuwe functie is vooral handig als de lijst met vensters over meer dan een pagina verdeeld zijn.

 

 


Ontkoppelen media via metadata
(25 maart 2024 | 11:31:35)

Er is een knop "Ontkoppel media" toegevoegd aan het Mediagrid.

Het is via deze knop mogelijk om op basis van metadata reeds gekoppelde media te ontkoppelen. U voert een zoekterm in en aan de hand hiervan wordt gezocht binnen de reeks gekoppelde media.

Als er media worden gevonden worden deze getoond en kunt u ze per stuk of gezamenlijk ontkoppelen.


Beheerknoppen in vensteroverzicht
(25 maart 2024 | 08:38:12)

In vervolg op de aanpassing van het vensteroverzicht van kaartjes naar een overzicht in lijstvorm zijn diverse media-beheerknoppen aan deze lijst toegevoegd.

 


Kladblok beter toegankelijk
(18 maart 2024 | 12:06:04)

Het beheer van het kladblok, dat standaard deel uitmaakt van het vensterformulier, is aangepast om het toegankelijker te maken. Voorheen moest u het kladblok opslaan via een apart tabblad van het vensterformulier. Dat is nu niet meer nodig. Boven het kladblok staat zowel een knop voor het ophalen als voor het updaten van het kladblok.

Ingeval u het kladblok nog nooit gebruikt heeft: U kunt naar het kladblok allerlei losse teksten knippen en plakken. U kunt er complete webpagina's of uitgebreide tekstfragmenten in kopiëren, bijvoorbeeld uit een digitaal naslagwerk.

Als u vervolgens bezig bent met het schrijven van een venster kunt u het kladblok gebruiken als geheugensteun, naslagwerk of bron voor het kopiëren en plakken van teksten.

Deze aanpassing is ook aangebracht als voorbereiding voor het gebruik van standaard trefwoorden. Met standaard trefwoorden kan de uniformiteit binnen het archief worden verbeterd en t.z.t. een relatie worden gelegd met  het zogenaamde NDE-termennetwerk. 


Vensteroverzicht gebruikers aangepast
(18 maart 2024 | 10:42:33)

Met ingang van vandaag is het overzicht van vensters voor gebruikers aangepast.

Voorheen kregen gebruikers een overzicht in de vorm van van de gebruikelijke vensterkaartjes. Bij een groot aantal vensters was dit niet gebruiksvriendelijk en tevens niet efficiënt.

Om deze reden is het overzicht aangepast naar een lijst zoals deze voorheen al in gebruik was door de redactie/administrator.


Sorteren media
(15 maart 2024 | 08:50:34)

Het is nu mogelijk om aan te geven op welke manier media onderaan het venster moeten worden gesorteerd. Hiertoe gaat u naar het vensterformulier en kiest u de gewenste sortering op de tabbladen "Foto's", "Films" en "Documenten" (onder het kopje "Sortering van onderliggende Foto's" enz).

U kunt sorteren op datum upload, naam, jaar, referentienummer en volgnummer. Het volgnummer is de volgorde die u aangeeft door media in volgorde te leggen op hetzelfde tabblad. De overige sorteringen zijn gebaseerd op de metadata van de media.


Zoeken bugfix
(13 maart 2024 | 12:05:05)

In vervolg op de vorige melding over de Kijkers-inlogcode is een fout opgelost met betrekking tot de Zoek-functie. Deze functie wordt automatisch aangeroepen vanaf de Zoeken-pagina. Het is gebleken dat de zoekfunctie alleen resultaten van gepubliceerde vensters presenteerde, ongeacht of u wel of niet ingelogd was.

Dit probleem is nu opgelost. Als ingelogd wordt gezocht in alle vensters met onderliggende media, als niet ingelogd wordt uitsluitend gezocht in gepubliceerde vensters met onderliggende media.


Nieuw type gebruiker: Kijker
(13 maart 2024 | 11:07:59)

Dorpsarchieven: Het is nu mogelijk om een nieuw type gebruiker aan te maken die als ingelogd het hele archief kan zien maar niets kan wijzigen. Het nieuwe type gebruiker heet "Kijker". Er zijn nu dus drie typen gebruikers, Administrator, Gebruiker en Kijker.

Voor het aanmaken van een Kijker gaat u als Administrator naar de beheerknop "Gebruikers". Bij het maken van een nieuwe gebruiker kunt u op het tabblad "Autorisatie" de optie "Mag alles zien maar niets wijzigen" aanvinken.

Let op: De nieuwe gebruiker krijgt de gebruikerscode en het wachtwoord niet automatisch via de email toegestuurd. De administrator ziet de gebruikerscode en het wachtwoord in het gebruikersoverzicht en kan deze zelf doorgeven aan betrokkene.

In het gebruikersoverzicht is een kolom "Type gebruiker" toegevoegd zodat de administrator een duidelijk overzicht behoudt van alle gebruikers. Het is niet nodig om Kijkers te koppelen aan een project.

Deze nieuwe feature stelt u in staat om bijvoorbeeld donateurs een inlogcode te geven zodat zij vanwege hun donateurschap alle onderdelen van het archief kunnen bekijken, inclusief alle niet gepubliceerde vensters en alle media waarvoor het rechten-technisch niet toegestaan is om deze op de website te publiceren voor het algemene publiek.

Er is geen limiet aan het aantal Kijkers dat u kunt aanmaken.


Koppelen media aan basistabel-items
(11 maart 2024 | 15:01:33)

In navolging op het soortgelijk tegelijkertijd koppelen van meerdere media aan vensters is het nu ook mogelijk om mediaselecties te maken en deze te koppelen aan basistabel-items. Een voorbeeld van een toepassing is dat u een selectie wilt maken van foto's van een bepaalde fotograaf om deze vervolgens automatisch te koppelen aan een bepaalde bewaarplaats, rechthebbende of een disclaimer. (Vanzelfsprekend is het dan wel nodig dat in dit voorbeeld de naam van de fotograaf in de titel of omschrijving van de media terug te vinden is).

Om gebruik te maken van deze mogelijkheid klikt u op het grid-icoontje dat u voortaan aantreft in de basistabel-overzichten. Klik vervolgens op "Zoek naar media" om hiermee aan de slag te gaan.


Opgeruimde beheerknoppen
(11 maart 2024 | 14:59:42)

Wegens het groeien van het aantal beheerknoppen in de admin-beheeromgeving zijn een aantal knoppen gecombineerd. Het gaat om de knoppen "Beheer foto's", "beheer Documenten" en "Beheer Films & Video's". deze beheerknoppen zijn voortaan samengevoegd in de knop "Beheer media".

Hetzelfde geldt voor de knoppen voor de drie afzonderlijke knoppen voor Mediagrids voor Foto's Films en Documenten. Deze zijn voortaan samengevoegd in de knop "Mediagrids".

Op de overgebleven twee beheerpagina's kunt u door middel van hyperlinks kiezen voor het gewenste mediumtype. Standaard is het type "Foto" geactiveerd als u een van deze pagina's opent.


Prullenbak voor verwijderde lemma's
(11 maart 2024 | 14:59:33)

In verband met ongewenste verwijdering van media is het verwijderen van vensters sterk aangepast. Als u voortaan een venster verwijdert wordt deze automatisch verplaatst naar een prullenbak. Koppelingen met navigatie of basistabelitems worden verwijderd. Koppelingen met media blijven intact. Er is een beheerknop "Prullenbak" toegevoegd aan het admin-beheerscherm.

Het is nog niet mogelijk om de prullenbak te legen. Hier wordt aan gewekt.

Media die aan "verwijderde" vensters gekoppeld zijn worden zoals gezegd niet verwijderd. Het kan namelijk voorkomen dat deze media aan meerdere vensters gekoppeld zijn. Voorheen was het verwijderen van vensters geblokkeerd als er sprake was van mediakoppelingen aan andere vensters. Deze blokkering is met deze nieuwe wijziging overbodig geworden en zal verwijderd worden.

Om zicht te houden op media die geen functie meer hebben in het archief is een knop "Ongekoppelde media" toegevoegd aan de diverse mediagrids. T.z.t. kunnen overbodige media op deze plek definitief uit het archief worden verwijderd.


Dorpsarchieven: Presentatie onderliggende vensters
(28 februari 2024 | 12:13:52)

Tot op heden werden onderliggende vensters standaard als venster-kaartjes getoond. Dit kan problematisch zijn als er heel veel onderliggende vensters zijn. Daarom is ervoor gekozen om de presentatie van onderliggende vensters instelbaar te maken. Er zijn drie keuzes beschikbaar: Kaartjes, Hyperlinks en Opzoeklijst.

U kunt de gewenste presentatie kiezen onder het tabje “Navigatie” van zowel het basistabel-invulformulier als het venster-invulformulier. De keuze kan worden gemaakt onder het kopje "Presentatie van onderliggende lemma's".

 

 


Dorpsarchieven: Zoeken op referentienummers media
(28 februari 2024 | 12:13:42)

Het is nu mogelijk om op referentienummer te zoeken in de beheerpagina's  Beheer foto's, Beheer films en Beheer documenten.

U kunt het gezochte referentienummer in het bovenste invoerveld invullen  (naast het vergrootglas) waarna de zoekopdracht direct wordt gestart en bij succes het gezochte medium presenteert, waarna u het eventueel kunt wijzigen.

 


Dorpsarchieven: Tool voor zoeken en koppelen van media
(28 februari 2024 | 12:13:26)

Er is een nieuwe en krachtige tool toegevoegd voor het zoeken van media bij vensters. (U vindt de tool in het Mediagrid per venster. Klik op de hyperlink "Zoek naar media" achter de sorteermogelijkheden)

Toelichting: Het is gebruikelijk om foto's en andere soorten media zoals films en pdf-documenten te uploaden onder de bijbehorende vensters. Deze media worden dan direct gekoppeld aan deze vensters. Maar na verloop van tijd worden deze media voorzien van metadata zoals titels en omschrijvingen en dat biedt kansen voor het aan de hand daarvan selecteren van deze media om deze ook aan andere vensters te kunnen koppelen.

De nu nieuw beschikbare tool is dus in staat om deze media te doorzoeken op bepaalde zoektermen. Bijvoorbeeld kunt u media zoeken waarin in de titel of de omschrijving het woord "School" voorkomt. U kunt ook op meerdere woorden tegelijkertijd zoeken en u kunt op woordcombinaties zoeken door deze woorden te omsluiten met accolades zoals {Christelijke school}. Na het activeren van de zoekopdracht ziet u een overzicht (maximaal 50) van de geselecteerde media. Media die al gekoppeld zijn aan het venster worden niet meegenomen in de selectie zodat u de selectie kunt herhalen om aanvullende media te selecteren nadat u de eerste selectie heeft gekoppeld.

U kunt de geselecteerde media beoordelen op relevantie voor het venster en eventueel aanvinken en vervolgens laten koppelen met de knop "Koppel geselecteerde media". Deze knop staat onder aan de pagina.

Ps. de tool maakt het ook mogelijk om uitgebreide mediacollecties (met metadata-import) in 1 keer te uploaden (via een administratief venster) waarna deze media via de nieuwe tool heel gedoseerd aan vensters kunnen worden gekoppeld via slimme zoekopdrachten. Een dergelijke (conversie) procedure wordt meestal toegepast bij nieuwe archieven maar kan ook worden toegepast in bestaande archieven als een nieuwe en omvangrijke mediacollectie wordt aangeboden aan de archiefinstelling. In voorkomende gevallen neemt u contact op met de beheerder van ErfgoedCMS.

 

 


Dorpsarchieven: Tonen van niet gekoppelde media
(28 februari 2024 | 12:13:07)

Er is aan het algemene Mediagrid voor Foto's, Films en PDF-documenten een knop toegevoegd waarin u een overzicht kunt krijgen van media die nog niet zijn gekoppeld aan een venster.

In een normale situatie zijn alle media standaard gekoppeld omdat ze worden gekoppeld aan het venster waaronder ze zijn geüpload. Maar bij een import van grote mediacollecties via een administratief venster is het belangrijk om te kunnen zien welke media nog niet gekoppeld zijn aan een regulier venster. Bijvoorbeeld door middel van de hieronder aangehaalde tool voor het selecteren en koppelen van media aan de hand van de bijbehorende metadata.

U vindt de knop voor het tonen van niet gekoppelde media bovenaan de pagina van het algemene Mediagrid.

 

 


Terugkeren naar Login-pagina als uitgelogd
(19 februari 2024 | 13:10:19)

Het kan voorkomen dat u bij langere inactiviteit automatisch uitgelogd wordt. Als u vervolgens een beheerpagina wilde openen kreeg u voorheen de melding "U bent niet ingelogd".

Deze melding wordt nu opgevolgd door een automatische doorgeleiding naar de inlogpagina.

 


Mediagrids
(19 februari 2024 | 13:05:14)

Dorpsarchieven: Er zijn Mediagrid-buttons voor documenten en films toegevoegd aan het beheerscherm. Deze werken identiek aan het al langer bestaande Mediagrid voor foto's.

 


Uploaden media weer mogelijk
(09 februari 2024 | 15:53:22)

Het is weer mogelijk om media te laden in het archief. We willen u wel vragen om alert te zijn bij het laden van media. Als er onverhoopt iets niet goed blijkt te werken bij het laden van media kunt u dit doorgeven via telefoonnummer 06-51151519.

 


Upload media tijdelijk niet beschikbaar
(09 februari 2024 | 10:22:09)

Wegens een wijziging in de programmatuur kunt u tijdelijk geen foto's, documenten en films oploaden. Wij laten het zsm weten wanneer het probleem opgelost is!

 


Zoomniveau Google-maps instelbaar
(08 februari 2024 | 08:35:27)

Het is nu mogelijk om het Google-maps zoomniveau per venster in te stellen.

Hiervoor gaat u naar het GPS tabje in het vensterformulier. Onder het kaartje kunt u het gewenste zoomniveau instellen. u kunt een zoomniveau kiezen tussen 10 en 20.

Hoe hoger het gekozen zoomniveau hoe meer u inzoomt naar de grond toe. Voor een object zoals een gebouw is zoomniveau 18 het meest geschikt. Als u bijvoorbeeld een hele straat in beeld wilt brengen kunt u een iets lager zoomniveau kiezen, etc.

 


Wijzigingen dorpscanons
(07 februari 2024 | 14:25:01)

Er is groot onderhoud gepleegd aan de dorpscanon sites. Het fotobeheer is sterk uitgebreid. U kunt nu onder het tabje "Foto's" een onbeperkt aantal foto's onder een venster "slepen". Via de beheerbutton "Fotobeheer" op het vensterkaartje kunt u de foto's van titels en omschrijvingen voorzien. U vindt op deze pagina ook de zogenaamde "shortcode" waarmee u een foto in de tekst van een venster kunt plaatsen. Daarvoor kopieert u de betreffende shortcode op de meest geeigende plek in de venstertekst. Bij het tonen van het venster wordt deze automatisch vervangen door de foto. In de shortcode kunt u de breedte en de plaatsing (left/right) van de foto instellen.

Een andere belangrijke wijziging is dat u nu ook vensters aan vensters kunt koppelen. Hiervoor gaat u naar het tabje "Koppelingen" in het vensterformulier. Als u een venster aan een ander venster koppelt wordt het gekoppelde venster automatisch in de vorm van een vensterkaartje onder het venster getoond waaraan het gekoppeld is. Een voorbeeld van een koppeling is dat u het venster van een persoon koppelt aan het venster van het pand waarin de persoon gewoond heeft en vice-versa.

 

 


Paginering op de Beheer vensters pagina
(29 januari 2024 | 10:20:40)

I.v.m. het voorkomen van overbelasting van de server is ervoor gekozen om de pagina "Beheer vensters" te voorzien van paginering. Dit betekent dat als er meer dan 40 vensters getoond moeten worden deze automatisch worden  ingedeeld in meerdere pagina's. Onder aan de pagina kunt u kiezen voor een van de volgnummers.

Omdat het hiermee mogelijk lastiger wordt om een bepaald venster snel te vinden gaan we zsm een zoekveld opnemen boven aan de pagina zodat u ook op een vensternaam of een gedeelte daarvan kunt zoeken.

 

 

 


Groot onderhoud gepleegd
(25 januari 2024 | 16:08:19)

De afgelopen dagen is er groot onderhoud uitgevoerd binnen het ErfgoedCMS. Dit onderhoud was nodig voor een beter mediabeheer en om het toevoegen van nieuwe archieven efficienter en veiliger te laten verlopen. (Er komen dorpsarchieven bij voor o.a. de regio De Trynwâlden en de dorpen Ee en Noordwolde).

Wij willen u vragen om extra alert te zijn op onverwachte resultaten. Deze zouden kunnen optreden het aanmaken van menu's en de correcte verwerking van media zoals foto's, films en pdf documenten. In voorkomende gevallen kunt u opvallende zaken en problemen doorgeven via Bauke Folkertsma, bereikbaar op 06-51151519.

 


Probleem met verwijderen lemma's opgelost
(08 januari 2024 | 13:23:15)

Het probleem met het ten onrechte verdwijnen van foto's is opgelost. Het  onderliggende probleem had te maken met het feit dat als een venster verwijderd werd ook alle bijbehorende foto's werden verwijderd. Over het hoofd is daarbij gezien dat foto's aan andere (secundaire) vensters gekoppeld kunnen zijn en dat bij het verwijderen van een dergelijk secundair venster ook gekoppelde foto's worden verwijderd van de primaire vensters waaronder ze onspronkelijk zijn geupload.

Als oplossing is een systematiek ingebouwd dat de verwijder-knop alleen verschijnt als media van het betreffende venster niet zijn gekoppeld aan andere vensters en ze ook niet zijn gebruikt binnen shortcodes in andere vensters. Als het venster niet verwijderd kan worden ziet u een icoon van een verbodsbord (zie foto hiernaast).

In voorkomende gevallen zult u eerst alle media moeten ontkoppelen van sucundaire vensters en shortcodes verwijderen alvorens u het venster kunt  verwijderen. Binnenkort voegen we een beheerpagina toe waarop u eenvoudig kunt zien aan welke vensters media gekoppeld zijn.

 

 


Mogelijke bug geconstateerd
(05 januari 2024 | 20:16:49)

Er is gemeld dat onbedoeld foto's worden verwijderd bij het verwijderen van een venster/lemma. Dit probleem wordt morgenochtend (zaterdag 6 jan 2024) onderzocht en als nodig opgelost.

Wij verzoeken u voorlopig geen vensters te verwijderen!

 


Canonical url overrulen
(17 november 2023 | 12:46:42)

Het is nu mogelijk om de zogenaamde "Canonical URL" van een vensterpagina te overrulen. Dit kan handig zijn als u de inhoud van een webpagina van een externe website noodgedwongen integraal en letterlijk wilt overnemen op een van uw eigen pagina's. Als dan de "Canonical URL" niet verwijst naar de betreffende externe pagina zal Google hiertegen protesteren en een Penalty geven i.v.m. zogenaamde Duplicate Content.

Het aanpassen van de Canonical URL gebeurt via het tabje "Metagegevens" van het venster-beheerformulier. Als dit tabje niet zichtbaar is kunt het activeren via het tabje "Elementen" van de Projectinstellingen. U kunt hier de standaard Canonical URL overschrijven met het webadres van de betreffende externe pagina die u heeft gebruikt als bron.


Redactie kan vensters maken
(17 november 2023 | 10:45:22)
Het is nu mogelijk voor de redactie om vensters te maken. Deze mogelijkheid is o.a. gecreëerd om de redactie in staat te stellen vensters te maken voor o.a. de Blog- en Discussie-pagina's (zie de vorige mededeling). De redactie kan echter ook normale archiefvensters maken.

De knop voor het maken van een venster is toegevoegd aan de pagina [Beheer vensters] in de vorm van het gebruikelijke Plus teken.

Deze wijziging maakt het procedureel mogelijk dat de redactie vensters maakt en deze verdeelt onder de gebruikers. Dit kan een positief effect hebben op uniformiteit in naamgeving van vensters.


Blog, Canon en discussie
(17 november 2023 | 10:35:42)
Vandaag zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd i.v.m. ideeën vanuit de gebruikersgroep. Het is nu mogelijk om drie nieuwe pagina's toe te voegen aan het dorpsarchief: Blog, Canon en Discussie. Deze pagina's lenen zich goed om via de sociale media te bouwen aan betrokkenheid binnen het dorp of de stad. Hieronder per stuk een korte uitleg.

Blog: Onder deze pagina kunt u wetenswaardigheden m.b.t. gebeurtenissen in het het dorp of alles rondom de bouw van het dorpsarchief in Blogvorm onder de aandacht brengen. Een blog dient zich goed om er ook een persoonlijk tintje aan te geven.

Canon: Hieronder kunt u een Dorps- of Stadscanon samenstellen. Een dergelijke canon bevat een bloemlezing van alles wat een dorp of plaats kenmerkt en identificeert. Het kan daarbij gaan om gebouwen, gebeurtenissen of personen. Vanzelfsprekend kunnen alle archiefvensters gepromoveerd worden tot de lokale Canon. Hoe u dit doet leest u in de uitleg hieronder.

Discussie: Hieronder kunt u kwesties bespreken die u aan het dorp wilt voorleggen en reacties op wilt ontvangen.

Het activeren van een of meerdere van deze pagina's gebeurt als volgt:
1: Maak de betreffende pagina aan via de [Pagina's] beheerknop. De naam van de pagina mag u zelf bepalen. 2: Kies op deze beheerpagina bij het bolletje [Basistabellen] voor Blog, Canon of Discussie en kies de optie "Kaartjes" bij "Presentatie van onderliggende lemma's".
3: Kies een bestaand venster of maak een nieuw venster aan op de gebruikelijke manier en kies onder het bolletje Voorblad het type venster zijnde Blog, Canon of Discussie.

U kunt op deze manier per pagina een onbeperkt aantal vensters maken. Deze vensters kunnen op de gebruikelijke manier ook weer door gekoppeld worden aan andere vensters.


Doarpsargyf Broeksterwâld
(10 november 2023 | 13:08:08)
Vandaag is de site van Doarpsargyf Broeksterwâld online gezet. De site is nu nog grotendeels leeg maar dat zal snel veranderen. Voor dit dorpsarchief zijn namelijk bijna 17.000 foto's automatisch geconverteerd en gekoppeld aan de bijbehorende vensters.
In dit conversieproces is veel ervaring opgedaan met het omzetten van een uitgebreide mappen-boomstructuur naar vensters. De gebouwde conversietools zijn vanaf nu ook beschikbaar voor dorpen die een soortgelijk conversietraject willen doorlopen.
Als u de site in wording wilt bekijken gaat u naar https://www.doarpsargyfbroeksterwald.nl/

Nieuwe release ErfgoedCMS
(11 oktober 2023 | 12:32:04)
Vandaag is een nieuwe release van ErfgoedCMS geïnstalleerd. Deze nieuwe release heeft vooral effect voor de dorpscanon websites. Voor dorpsarchieven is er weinig veranderd afgezien van het feit dat de archieven van Zandvoort en Bunnik voorbereid zijn in het systeem.

De meest belangrijke wijziging is dat de dorpscanons nu ook gebruik kunnen maken van het mediabeheer dat eerder al beschikbaar was binnen de dorpsarchieven. Dit betekent dat de dorpscanons nu onbeperkt foto's, pdf-documenten en video's kunnen toevoegen, de foto's kunnen in de venstertekst geplaatst middels shortcodes en de foto's worden automatisch in een diaslider geplaatst. Gevolg van deze wijziging is dat de media van de canonvensters nu onder het venster staan onder de bijbehorende knoppen en aanklikbaar zijn. Foto's en video's worden na aanklikken op de site gestart en pdf-documenten worden gedownload.

Wij kunnen ons voorstellen dat gebruikers van dorpscanons uitleg nodig hebben om al de nieuwe mogelijkheden optimaal te gebruiken. In dat geval neemt u contact op voor een online afspraak met Bauke Folkertsma (06-51151519) zodat hij het een en ander kan demonstreren en uitleggen.

Omdat het een grote wijziging betreft willen we alle ErfgoedCMS gebruikers vragen om alert te zijn op mogelijke onvoorziene "bugs".

Ondertitel bij paginafoto
(21 september 2023 | 15:24:17)
Het is nu mogelijk om een ondertitel te plaatsen bij de paginafoto. Om een ondertitel te plaatsen gaat u naar de beheerbutton [Pagina's]. Kies de pagina waar u een ondertitel voor wilt invoeren. Onder de foto vindt u het invulveld hiervoor.

Opzoeklijst voor basistabellen
(21 september 2023 | 11:38:20)
Vanaf vandaag is het mogelijk om basistabelitems via een opzoeklijst te presenteren in plaats van via de gebruikelijke hyperlinks of buttons. Dit kan handig zijn als er veel hyperlinks/buttons moeten worden gepresenteerd zoals bij personen het geval kan zijn.

Om gebruik te maken van deze optie gaat u naar de beheerpagina [Pagina's]. Onder het tabje "Basistabellen" kunt u een keuze maken voor de presentatie van de bij de pagina ingestelde basistabel. U kunt kiezen uit Opzoeklijst of Hyperlinks (de Hyperlinks-optie is de default optie).

Beheerde vensters in lijstvorm
(20 september 2023 | 10:49:08)
Het is vanaf nu mogelijk om de door gebruikers beheerde vensters in lijstvorm te presenteren. Standaard ziet een gebruiker de eigen vensters in de vorm van de gebruikelijke "kaartjes". Als een gebruiker een groot aantal vensters beheert kan dit onoverzichtelijk worden.

Deze optie kan worden ingeschakeld via de projectinstellingen. Zie het tabje Opties onder de beheerbutton [Projecten]. Onder het kopje "Beheer" zet u een vinkje bij "Presenteer beheerde vensters in lijstvorm" om deze optie in te schakelen.

Storing opgelost!
(20 september 2023 | 07:45:21)
De genoemde storing is opgelost en u kunt weer wijzigingen aanbrengen!

Storing bij aanmaken en wijzigen lemma's
(20 september 2023 | 07:19:29)
Op dit moment is er een kleine storing die een foutmelding geeft bij het opslaan van een venster. Graag even geen wijzigingen aanbrengen. Wij werken aan een oplossing.

Uitgelichte vensters in header plaatsen
(19 september 2023 | 10:14:14)
Het is nu mogelijk om uitgelichte vensters ook in de header (hoofdfoto onder het menu) van de website te plaatsen. Er worden twee uitgelichte roulerende vensters naast elkaar in de header geplaatst. Na vijf seconden worden de uitgelichte vensters weer ververst met twee andere uitgelichte vensters. Als u gebruik wilt maken van deze optie gaat u naar de opties van de projectinstellingen via de beheerbutton [Projecten]. Onder het kopje Navigatie vind u het vinkje "Header bevat uitgelichte vensters". Voorwaarde voor de werking van deze optie is dat u minimaal twee vensters uitlicht. Het plaatsen van uitgelichte vensters in de header is pagina-gevoelig zodat uitsluitend vensters die bij de betreffende pagina horen worden uitgelicht. Op de Homepage worden alle uitgelichte vensters gerouleerd.

Sorteren onderliggende vensters
(13 september 2023 | 09:39:44)
Het is mogelijk gemaakt om de sortering van onderliggende vensters te bepalen. Deze mogelijkheid is van toepassing als u een reeks vensters aan een overkoepelend venster koppelt. U kunt sorteren op diverse aspecten van de onderliggende vensters zoals datum aanmaak, alfabetisch op naam, volgnummer of jaar en jaaraanduiding zoals geregistreerd in de onderliggende vensters. U kunt de sortering kiezen via het tabje "Navigatie" in het wijzigingsformulier van het bovenliggende venster.

Uitlichten basistabelvensters
(13 september 2023 | 09:33:50)
Wij zijn erop geattendeerd dat vensters uit de basistabellen niet konden worden uitgelicht ondanks dat dit wel kan worden aangevinkt op de beheerpagina's van de basistabellen. Deze fout is vandaag hersteld. Wij willen u vragen om te controleren of de reeks aan uitgelichte basistabel vensters nog actueel is.

Vakantieperiode
(04 augustus 2023 | 10:45:43)
Vanaf vandaag is het team van DeeEnAa ruim twee weken met vakantie. Er zullen in deze periode geen wijzigingen in het systeem meer worden aangebracht. In geval van urgente kwesties kunt u contact opnemen met Bauke Folkertsma via 06-51151519. Hij zal ook met enige regelmatig de mailbox in de gaten houden maar houdt u er rekening mee dat reacties op mails mogelijk langer op zich zullen laten wachten.

Mocht u zelf ook met vakantie gaan dan wenst het hele DeeEnAa team u veel plezier en veel zonnige dagen!

Fotogrid aanpassingen
(01 augustus 2023 | 14:38:22)
Er zijn een aantal aanpassingen gedaan aan het Fotogrid.
Ten eerste zijn een drietal extra sorteermogelijkheden toegevoegd, periode, referentienummer en naam van het bijbehorende venster.
Ook kunt u nu via de knoppen Vorige en Volgende bladeren door de pagina's van het Fotogrid.
Daarnaast is de vensternaam in het Fotogrid klikbaar gemaakt waardoor u door kunt klikken naar het bijbehorende venster.
Tenslotte kunt u nu ook het Fotogrid starten per venster. Hiertoe is het Fotogrid-icoontje toegevoegd aan de beheerknoppen op de vensterkaartjes (zie voorlaatste icoontje op de afbeelding hiernaast).

Plaatsing beheerknoppen en statistieken
(26 juli 2023 | 08:47:26)
De positie van de beheerknoppen op vensterkaartjes is gewijzigd van boven het kaartje naar de onderkant (waar gebruikelijk de knoppen van de sociale media staan)
Ook zijn wijzigingen aangebracht in de manier waarop statistieken worden bijgehouden. Achter de titel van het vensterkaartje staan nu drie getallen tussen haakjes, de getallen verwijzen respectievelijk naar het aantal publieke views, het aantal beheeracties en het aantal keren dat het venster aangeroepen is via een QR-code (bijvoorbeeld als onderdeel van een dorpswandeling).
De wijzigingen in het bijhouden van statistieken zal ook resulteren in aanvullende grafieken op het dashboard van de redactie.

Sorteren basistabellen en gekoppelde vensters
(17 juli 2023 | 19:18:13)
Het is nu mogelijk om basistabellen en gekoppelde vensters te sorteren. Er zijn verschillende sorteermogelijkheden zoals op alfabet, aanmaak- en mutatiedatum en op volgnummer. Deze sorteringen kunnen ook andersom gedaan worden.
Voor het sorteren van de basistabellen gaat u naar de redactie beheerknop [Pagina's]. Onder het tabje basistabellen kunt u de sortering kiezen uit een opzoeklijstje.
Voor het sorteren van vensters die aan een basistabelitem gekoppeld zijn gaat u naar het beheerscherm van het betreffende basiateblitem. Onder het tabje Sort/Nav kunt u de sortering kiezen uit een opzoeklijstje.
Als u op volgnummer wilt kunnen sorteren is het nodig dat u in de projectinstellingen (redactie) onder het tabje "Elementen" de volgnummers activeert en dat u in alle relevante vensters op het voorblad het gewenste volgnummer kiest.

Sitemaps
(11 juli 2023 | 14:27:35)
Het is nu mogelijk om sitemaps te maken. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat Google een goed overzicht heeft van de (gepubliceerde) inhoud van uw website.

Voor het maken van de sitemap is een button beschikbaar in het redactie beheerscherm. Als u op deze knop drukt wordt een script gestart dat op de achtergrond de zogenaamde "sitemap" van uw website genereert. Er wordt na afloop een link geplaatst op de pagina waarmee u de sitemap kunt inzien en controleren. De sitemap is door de beheerder van DeeEnAa bekendgemaakt bij Google zodat deze en andere zoekmachines regelmatig de sitemap zullen gebruiken voor het zoeken van nieuwe pagina's om te indexeren.

Google Analytics 2
(11 juli 2023 | 07:45:13)
(Dorpsarchieven) De Google analytics functionaliteit is geactiveerd voor de dorpsarchieven sites. Er zijn twee relatief basale grafieken te zien onder de [Analytics] button in het redactie beheerscherm. De grafieken worden samengesteld op statistische gegevens die realtime en continue worden opgevraagd via de Google Analytics API. Er zullen de komende tijd meer grafieken worden toegevoegd.

Google analytics
(03 juli 2023 | 07:38:49)
(Dorpsarchieven) Er is een [Analytics] button toegevoegd aan het beheerscherm, van de redactie. Deze gaan we gebruiken voor het tonen van Google Analytics statistieken op basis van de daarvoor beschikbare Analytics-API van Google. Deze pagina is op dit moment in ontwikkeling en nog niet operationeel.

Dashboard
(03 juli 2023 | 07:36:06)
(Dorpsarchieven) We hebben vandaag de basis gelegd voor een dashboard pagina (zie [Dashboard] button in het redactie beheerscherm). Het dashboard zal grafieken bevatten m.b.t. de prestaties van het dorpsarchief. De eerste grafiek geeft de top-10 vensters weer. Er zullen regelmatig nieuwe grafieken worden toegevoegd.

U kunt met de muis over de grafiek heen bewegen om de namen van de vensters te zien. Laat het gerust weten als u ideeën heeft voor een bepaalde nieuwe grafiek die aan het dashboard toegevoegd zou moeten worden.

Via rechtsklik op de grafiek kunt u deze kopiëren zodat u deze vervolgens in een document kunt plakken.

Geen basistabel koppelen aan pagina
(01 juli 2023 | 10:53:24)
De "Geen" optie is zojuist toegevoegd aan het opzoeklijstje waar u een basistabel kunt koppelen aan een pagina. Bij gebrek aan deze optie werd standaard een willekeurige basistabel aan de pagina gekoppeld. Deze fout is hiermee hersteld.

Uploadlimieten
(26 juni 2023 | 08:42:37)
Vandaag zijn een paar belangrijke parameters van de DeeEnAa server aangepast. Voor u betekent dit dat u grotere foto's en video's kunt uploaden en dat de upload langer mag duren. De limiet is nu ingesteld op 200mb en 120 seconden. Deze aanpassing is gedaan omdat gebruikers hebben gemeld dat een venster kan verdwijnen als er een te grote foto wordt geüpload. Vanzelfsprekend worden de foto's na upload op de gebruikelijke manier gecomprimeerd naar een kleiner formaat waarna het origineel wordt verwijderd. De aanpassing heeft dus geen nadelig effect op het uiteindelijke ruimtebeslag op de server.

Switchen basistabel
(08 juni 2023 | 13:58:35)
Het is nu mogelijk om een item uit een basistabel over te hevelen naar een andere basistabel. Een voorbeeld is dat u een item als "Dorpsfeest 1967" verplaatst van de basistabel "Onderwerpen" naar de basistabel "Gebeurtenissen". Let op: alle bestaande koppelingen met onderliggende vensters e.d. worden ook automatisch verplaatst naar de nieuwe basistabel.

Het verplaatsen naar een andere basistabel gebeurt via het opzoeklijstje links naast de publicatie-vinkjes op de beheerpagina van de betreffende basistabel.

Buttons of hyperlinks
(06 juni 2023 | 08:36:13)
Er is een fout in de software gecorrigeerd die het omschakelen tussen hyperlinks en buttons onmogelijk maakte. Deze fout is nu verholpen. Dit betekent dat u via de projectopties daadwerkelijk kunt omschakelen van hyperlinks naar buttons in de navigatie boven aan de pagina's.

Houd rekening met het feit dat buttons aanmerkelijk meer ruimte in beslag nemen dan hyperlinks.

Standaard koppelingen bulk-upload foto's
(05 juni 2023 | 11:33:23)
Het is nu mogelijk om bij de upload van foto's standaard koppelingen met basistabellen in te stellen. De foto's die daarna geüpload worden krijgen de vooraf ingestelde standaard koppelingen dan automatisch mee.

Een voorbeeld van een toepassing is dat u een fotocollectie van een bepaalde fotograaf vooraf aan deze rechthebbende kunt koppelen met de daarbij horende disclaimer. Dit voorkomt dat u de foto's daarna stuk voor stuk aan de betreffende fotograaf en disclaimer zult moeten koppelen.

Let op: de ingestelde standaard koppelingen verdwijnen weer uit het uploadformulier zodra u het venster afsluit. Bij een volgende upload-actie zult u de betreffende koppelingen opnieuw moeten instellen. Hiermee wordt voorkomen dat bepaalde koppelingen per ongeluk automatisch worden aangelegd waardoor het risico kan ontstaan dat foto's per ongeluk worden gepubliceerd.

U vindt de diverse standaardkoppelingen onder de blauwe knop [Gebruik voorgedefinieerde koppelingen tijdens uploaden] boven het grijze veld waar u de foto's kunt uploaden in het vensterformulier.

Uitgelichte vensters op themapagina's
(31 mei 2023 | 08:26:11)
Het is nu mogelijk om uitgelichte vensters te laten zien op de bijbehorende themapagina's.

U kunt bijvoorbeeld uitgelichte straatvensters laten zien op de Straten pagina. Voorwaarde is dat de betreffende pagina via de beheerpagina [Pagina's] (voorheen Content) in het beheerscherm van de redactie wordt gekoppeld aan de juiste basistabel.

Het uitlichten van vensters op zich kan worden gedaan via het [Vensters] beheerscherm door middel van het beschikbare vinkje waarmee het venster kan worden uitgelicht.

Nieuw: Mediagrid
(30 mei 2023 | 17:56:28)
Uitsluitend voor Dorpsarchieven: Vandaag is een nieuwe functie toegevoegd aan het beheerscherm van de redactie genaamd "Mediagrid".

Op deze beheerpagina vindt u nu een overzicht van alle foto's die in het archief zijn opgenomen via de bulk-upload. Binnenkort komt er ook een Mediagrid voor primaire vensterfoto's, films en PDF-documenten. U kunt de foto's sorteren op naam, datum en grootte.

Door op grootte te sorteren kunt u over het algemeen redelijk effectief dubbele foto's opsporen.

Koppel nu foto's aan vensters
(30 mei 2023 | 17:12:56)
Vanaf nu is het mogelijk om foto's aan vensters te koppelen.

Voorheen was het alleen mogelijk om foto's aan vensters te koppelen door deze onder een bepaald venster te uploaden via de bulk-upload. Dit is vanzelfsprekend nog steeds mogelijk maar u kunt nu ook een apart upload-venster of dropbox-venster maken en hier een complete fotocollectie in opnemen terwijl de foto's via de vensterkoppelingen in de diverse vensters kunnen worden getoond. Voordeel is dat een bepaalde fotocollectie als geheel bij elkaar kan worden beheerd zoals een fotocollectie van een bepaalde fotograaf.

Nog een mogelijkheid: het gebruikte upload- of dropbox-venster hoeft niet gepubliceerd te worden zodat u de naam hiervan kunt laten aansluiten op het bestandsbeheer op uw eigen lokale computer door het hele directory-pad te gebruiken als vensternaam.

Het koppelen van foto's aan vensters gebeurt op de pagina "Fotobeheer". Bereikbaar via de knoppen boven het venster-kaartje en de beheerknop [Beheer foto's] in uw beheeromgeving.

Wijzigen vensters via navigatie
(30 mei 2023 | 16:04:25)
Vanaf nu is het mogelijk om uw vensters te wijzigen via de menustructuur. U kunt het venster opzoeken via het menu en boven aan het venster zijn de gebruikelijke knoppen voor wijzigen, foto-, film- en documentbeheer beschikbaar gemaakt.

Nieuw: Erfgoedmarkers
(24 mei 2023 | 10:08:14)
Uitsluitend voor Dorpsarchieven: Vandaag is een belangrijke nieuwe functionaliteit genaamd "Erfgoedmarkers" beschikbaar gekomen. Hiermee kunt u op foto's gekleurde markers aanbrengen die bij het aanwijzen met de muis contextuele informatie geven over de hetgeen door de marker is aangeduid (personen, gebouwen, objecten, etc). Voor het toevoegen van Erfgoedmarkers gaat u naar de knop [Fotobeheer] van uw venster. Er is een extra knop toegevoegd genaamd [Erfgoedmarkers beheren]. U kunt per foto een onbeperkt aantal Erfgoedmarkers toevoegen.

Mediabeheer voor gebruikers
(09 mei 2023 | 11:57:56)
Vanaf vandaag kunnen normale gebruikers ook de media-beheerschermen voor foto's video's en documenten openen. Hiervoor zijn op de beheerpagina drie extra beheerknoppen toegevoegd. Het is voor gebruikers vooralsnog niet mogelijk om metagegevens van media aan te passen via deze beheerschermen. Wijzigen kan alleen via de gebruikelijke beheerschermen. Soortgelijk worden de komende tijd meer functies beschikbaar gesteld aan gebruikers.

Dynamische navigatie/basistabbellen
(09 mei 2023 | 07:01:36)
Eerder hebben we al laten weten dat we werken aan een systematiek waarmee de basistabellen losgekoppeld kunnen worden van de paginanaam. Hierdoor ontstaat meer flexibiliteit omdat de naam van de pagina geheel naar eigen inzicht kan worden worden aangepast. Via de [Content]-knop kunt u de basistabel kiezen die onder de pagina geopend moet worden. Hier komt bij dat er een aantal aanvullende nieuwe basistabellen beschikbaar zijn gekomen. Naast de gebruikelijke basistabellen zoals Straten, Verenigingen, Bouwwerken en Personen zijn er nu ook basistabellen zoals Tijdperken, Periode, Categorieën, Collecties en Overheid. de meeste van deze basistabellen spreken voor zich. De basistabel "Periode" verdient enige toelichting. In deze basistabel kunt u een bepaalde periode ontleden in verschillende relevante onderwerpen die bij deze periode horen. Een voorbeeld is dat u deze basistabel kunt gebruiken om de periode van de "Romeinse tijd" in onder kunt brengen. De basistabel "Tijdperken" kunt u gebruiken om een rudimentaire vorm van een tijdlijn in aan te brengen. U kunt vensters tonen onder de verschillende tijdperken door deze aan de door u aangemaakte tijdperken te koppelen. De wijzigingen brengen voor bestaande gebruikers voort dat zij alsnog voor iedere pagina via de [Content] knop de bijbehorende basistabel zullen moeten kiezen. Om de overgang zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen zal het ErfgoedCMS team deze aanpassing zoveel mogelijk voor u aanbrengen.

Nieuwe ErfgoedCMS site
(23 april 2023 | 18:42:16)
Deze week is de nieuwe ErfgoedCMS website gelanceerd. Zie: https://www.erfgoedcms.nl/. Hiermee zetten we een nieuwe stap in de ontwikkeling van en de communicatie rond het dorps- en stadsarchieven en het dorps- en stadscanon systeem. De site bevat nu nog uitsluitend algemene informatie over het ErfgoedCMS. T.z.t. vormt de site de basis in de communicatie van de gebruikersvereniging die binnenkort zal worden opgericht. Ook zal de site de basis vormen voor het erfgoedinformatie kennissysteem waar we inmiddels aan bouwen. Wij houden u op de hoogte.

Valkenburg (Zuid Holland) start met dorpsarchief
(23 april 2023 | 18:31:13)
Valkenburg (Zuid Holland) gaat een dorpsarchief bouwen met het ErfgoedCMS. Het archief in opbouw is te zien op https://www.dorpsarchiefoudvalkenburgzh.nl/

In-text plaatsen van foto's
(04 april 2023 | 08:11:35)
M.b.t. dorpsarchieven: Vanaf vandaag is het mogelijk om foto's uit de beeldbank te plaatsen in de tekst van een venster. Hiervoor is een zogenaamde shortcode beschikbaar. Deze shortcodes vindt u op de "Beheer foto's" pagina. De shortcodes vindt u rechts naast de foto's. Een voorbeeld van een shortcode ziet er als volgt uit: {_2190 left 200px_} Het eerste gedeelte van de shortcode identificeert de foto. Met de twee laatste gedeelten van de shortcode kunt u de uitlijning en de breedte van de foto instellen. Uitlijning kent de twee waarden "left" en "right". Het aantal pixels staat standaard op 200px maar dit aantal kunt u zelf aanpassen naar een willekeurig ander getal. Let op dat u de afkorting van de pixels niet verwijderd.

Oosternijkerk
(17 februari 2023 | 11:58:46)
Het dorp Oosternijkerk in Noordoost Friesland gaat een dorpsarchief bouwen met ons ERFGOED-CMS. Fijn dat er weer een dorp gebruik gaat maken van dit unieke dorpsarchiefsysteem.

Basistabelitems koppelen aan basistabelitems
(16 februari 2023 | 13:12:24)
Het is nu mogelijk om basistabelitems (secundair) te koppelen aan basistabelitems (primair). In het beheerscherm van de basistabellen is hiervoor een tab toegevoegd genaamd Navigatie. De secundair gekoppelde basistabelitems worden getoond samen met de vensters die ook aan het primaire basistabelitem gekoppeld zijn.

Submenu's voor dorpsarchieven
(16 februari 2023 | 13:11:46)
(Alleen voor Dorpsarchieven) Het is nu mogelijk om vensters en basistabelitems toe te voegen aan een submenu van een hoofdpagina die is gekoppeld aan een basistabel. Dit submenu wordt als dropdown-menu onder de hoofdpagina getoond. Om een basistabelitem toe te voegen aan een submenu klikt u op het bijbehorende vinkje naast het item op de beheerpagina van de basistabel. Om een venster toe te voegen aan een submenu klikt u op het bijbehorende vinkje op de pagina [Vensters]. Daarnaast moet u nog in het beheerscherm van het betreffende venster aangeven onder welke hoofdpagina deze moet worden getoond. Dit doet u in het vensterbeheerformulier onder de navigatie-tab. Om van submenu's gebruik te kunnen maken moet u in de paginagegevens via de [Content] knop de bijbehorende basistabel aangeven in de Basistabel-tab.

Autodeeplinking
(31 januari 2023 | 13:34:09)
U kunt nu via de projectopties onder [Projecten] Autodeeplinking inschakelen voor venster en basitabelitems. Dit in aanvulling op de algemene mogelijkheid om deeplinks aan te maken via de [Deeplinks] beheerscherm. Met Autodeeplinking wordt ieder nieuw venster en eventueel ieder nieuw basistabelitem van een deeplink voorzien. Deze link verwijst automatisch naar de bijbehorende pagina van het venster of het basistabelitem. Via het beheerscherm [Vensters] en de beheerpagina's van de basistabellen kunt u door middel van het plaatsen van een vinkje ook handmatig een venster voorzien van een deeplink.

Selectiemogelijkheden in Media beheer
(26 januari 2023 | 14:00:16)
De redactie kan vanaf vandaag gebruik maken van uitgebreide selectiemogelijkheden binnen het mediabeheer. Op de pagina's [Beheer Foto's], [Beheer Films] en [Beheer Documenten] vindt u een vrij zoekveld plus opzoeklijsten van alle voorkomende basistabellen. U kunt willekeurige zoektermen invullen en deze combineren met diverse waarden uit de basistabellen. Bijvoorbeeld, u kunt foto's zoeken met de term "Kerk" in de titel of beschrijving die gekoppeld zij aan een bepaalde rechthebbende en een bepaalde straat.

QR-codes en plaquettes
(26 januari 2023 | 13:44:37)
De procedure voor het genereren van QR-codes en plaquettes is aangepast. Als u gebruik wilt maken van QR-codes en plaquettes kunt u dit activeren in de projectinstellingen (tab Elementen). Na activering verschijnen er twee extra tabs in het formulier waar u vensters mee maakt. Op deze beheertabs treft u nu knoppen aan waarmee u QR-codes en plaquettes kunt genereren.

Deeplinks dorpsarchieven
(24 januari 2023 | 09:43:54)
(M.b.t. Dorpsarchiefprojecten) U kunt nu zogenaamde Deeplinks aanbrengen in de website (zie de beheerknop Deeplinks in het redactie beheerscherm). Met een deeplink koppelt u een tekstfragment in de beschrijving van een venster aan een websiteadres (URL). Het effect is dat elk voorkomend tekstfragment automatisch wordt omgezet naar een hyperlink die verwijst naar de betreffende webpagina. U kunt zowel webpagina's van de eigen website koppelen als externe webpagina's (bijvoorbeeld Wikipedia). Let op dat u het hele adres invult inclusief 'https://'

Secundaire media gekoppeld
(22 december 2022 | 13:24:51)
(M.b.t. Dorpsarchiefprojecten) Vanaf vandaag worden ook de secundaire media getoond bij een venster. De secundaire media betreffen de media die via het foto-, film en documentbeheer gekoppeld zijn aan basistabellen. Voorheen werden alleen de primaire media getoond. Primaire media zijn de media die binnen een bepaald venster zijn geüpload. Het kan voorkomen dat met het aankoppelen van de secundaire media, zeker waar het foto's betreft, een dermate groot aantal media onder een venster wordt getoond dat de gebruiksvriendelijkheid nadelig wordt beïnvloed. Als nodig zullen we daar t.z.t. paginering voor gaan toepassen.

Handleidingen redactie en gebruikers
(09 december 2022 | 12:16:15)
(M.b.t. Dorpsarchiefprojecten) Er zijn twee handleidingen gemaakt voor het gebruik van het Archief-CMS. Er is een handleiding voor de redactie en een handleiding voor de gebruiker. U vindt de handleidingen boven de beheerknoppen in uw beheersysteem.

Media beheer
(26 november 2022 | 09:51:23)
(M.b.t. Dorpsarchiefprojecten) Vandaag zijn drie beheerpagina's aan uw beheersysteem toegevoegd: beheer foto's, films, en documenten. Op deze beheerpagina's kunt u de foto's, films en documenten op een rij bekijken en als gewenst toekennen aan een ander venster. Dit heeft twee belangrijke voordelen. Ten eerste kunt u media die per ongeluk geüpload zijn onder een verkeerd venster verplaatsen naar het juiste venster. Maar u kunt ook een soort van intern "dropbox-venster" creëren waaronder u willekeurige media in bulk kunt uploaden waarna u deze vervolgens aan vensters kunt toewijzen. Boven in het beheerscherm kiest u een venster waarvan u de media (foto's, films, documenten) wilt bekijken. Rechts van de media ziet u eerst een beschrijving en vervolgens per medium een opzoeklijst van vensters. Door het simpelweg aanklikken van een venster in deze lijst verplaatst u het medium naar het betreffende venster.

Tweede server in gebruik genomen
(08 november 2022 | 15:17:46)
Deze week is hard gewerkt aan het in gebruik nemen van een tweede server. Deze tweede server biedt extra faciliteiten op het gebied van back-up en testen van de DeeEnAa platforms zoals dorpsarchieven en dorpscanons. Te zijner tijd zal er ook een systematiek worden ingebouwd waarmee de tweede server als zogenaamde "fallbackserver" kan worden ingezet zodat deze de hoofdserver bij uitval automatisch kan vervangen. Tijdens de werkzaamheden zijn een aantal onvoorziene problemen opgetreden. Zo zijn pdf-bestanden en de Google maps kaartjes een paar uren niet beschikbaar geweest. Daarnaast is de venster-beheerpagina een dag niet beschikbaar geweest zodat vensters niet konden worden gepubliceerd. Alles lijkt nu weer optimaal te werken maar we willen u vragen alert te zijn op andere onvoorziene problemen binnen het systeem.

Het scannen van Boeken
(01 november 2022 | 15:09:17)

Dorpsarchief Easterein laat weten dat het scannen van boeken erg snel en eenvouding gaat met de "Czur ET-16 Plus smart boekenscanner & documentenscanner". Deze scanner kun je bestellen bij Bol.com voor € 429. De scanner houdt rekening met de bolling van pagina's en daarnaast kunnen gescande pagina's met teksten volautomatisch met OCR worden omgezet naar digitale teksten die vervolgens weer kunnen worden bewerkt in Word of gebruikt voor de dorpscanons of dorpsarchieven.


Foto converteren van png naar jpg
(01 november 2022 | 14:46:58)

Met het programma Irfanview zet je een digitale foto heel makkelijk om van png naar jpg. Je opent een png bestand en kiest vervolgens voor "opslaan als" of "save as", al naar gelang de taal waarin je Irfanview gebruikt. Irfanview download je heel gemakkelijk via www.irfanview.com


Fotobewerking met Irfanview
(01 november 2022 | 11:32:46)

Het Pakketje Irfanview is ideaal voor het bewerken van foto's. Je kunt er bijvoorbeeld foto's mee verkleinen qua aantal pixels of je kunt van een png bestand een jpg bestand maken. Dit kun je ook doen met meerdere foto's tegelijk. het programma kan worden gedownload via de website: www.irfanview.com.


Wijzigen door redactie
(17 oktober 2022 | 10:33:00)
(M.b.t. Dorpscanon- en Dorpsarchiefprojecten) Het is mogelijk gemaakt dat de redactie wijzigingen kan aanbrengen in vensters en deze kan verwijderen. Deze optie kan per project worden ingeschakeld via de projectinstellingen (zie tabblad Opties in de projectinstellingen). Als ingeschakeld kan de redacteur een venster aanpassen of verwijderen via de gebruikelijke beheerknoppen in de lijst met vensters onder de beheerknop 'Vensters'.

Deeplinks
(15 oktober 2022 | 09:33:00)
(M.b.t. Dorpscanon- en Dorpsarchiefprojecten) U kunt nu zogenaamde Deeplinks aanbrengen in de website (zie de beheerknop Deeplinks in het redactie beheerscherm). Met een deeplink koppelt u een tekstfragment in de beschrijving van een venster aan een websiteadres (URL). Het effect is dat elk voorkomend tekstfragment automatisch wordt omgezet naar een hyperlink die verwijst naar de betreffende webpagina. U kunt zowel webpagina's van de eigen website koppelen als externe webpagina's (bijvoorbeeld Wikipedia). Let op dat u het hele adres invult inclusief 'https://'

Nieuwe versie donatiemodule
(11 oktober 2022 | 15:44:00)
(M.b.t. Dorpscanon- en Dorpsarchiefprojecten) vandaag is de nieuwe versie van de donatiemodule geactiveerd. Het doneerproces via iDeal is gebruiksvriendelijker gemaakt, er kan nu anoniem worden gedoneerd en er kan een bericht achter worden gelaten door de donateur. Optioneel kunnen deze berichten op de website worden getoond. Voor het activeren van de donatiemodule neemt u contact op met DeeEnAa. Voor het instellen van de standaardteksten m.b.t. donaties gaat u naar de beheerknop 'Profiel' in uw redactiebeheerscherm.

Publicatie-signaal naar redactie
(06 oktober 2022 | 12:14:00)
(M.b.t. Dorpscanon-projecten) Schrijvers van vensters kunnen nu doorgeven aan de redactie dat een venster gepubliceerd kan worden. Op het voorblad van het beheerscherm is daarvoor de optie 'Bied aan voor publicatie' gemaakt. Bij aanvinken wordt een mail gestuurd aan het redactie-emailadres zoals ingesteld onder het instellingenprofiel.

Venster verplaatsen naar ander project
(20 september 2022 | 14:08:00)
(M.b.t. Dorpscanon-projecten) Het is nu mogelijk om een venster te verplaatsen naar een nieuw project (Dorpscanon). Dit is relevant voor overkoepelende Dorpscanons websites. Het komt erop neer dat een venster naar een andere Dorpscanon kan worden verplaatst. Deze functionaliteit is beschikbaar via het vensterbeheer van de redactie. In de kolom Project kan in een selectielijst een alternatief project worden gekozen. Bij het kiezen van een ander project wordt de wijziging direct doorgevoerd. De beheerder blijft ongewijzigd.

Direct publiceren project
(20 september 2022 | 11:46:00)
(M.b.t. Dorpscanon-projecten) Het is nu mogelijk om een project direct te publiceren in de navigatie. Standaard wordt een project pas gepubliceerd als er een venster onder gepubliceerd is. Het direct publiceren van een project kan worden geactiveerd via de projectopties (tabblad 'Opties' - optie 'Publiceer direct')

Nieuwe server in gebruik genomen
(06 juli 2022 | 08:54:00)
Belangrijk: Vandaag is de migratie naar een ruimere en snellere server afgerond en kunt u weer gebruik maken van het CMS van uw website. Wel willen wij u vragen om op te letten op onverwachte onvolkomenheden. In dat geval willen wij u vragen om dit direct door te geven via 06-51151519.

Toestemming van der Meulen uitgeverij
(11 juni 2022 | 09:12:00)
Uitgeverij Van der Meulen Sneek heeft schriftelijk toestemming gegeven voor het publiceren van hun oude ansichtkaarten op de dorpsarchieven en dorpscanon websites.

Markeren van trefwoorden
(30 mei 2022 | 14:42:00)
Belangrijk: Vanaf vandaag kunt u trefwoorden (keywords) markeren in de hoofdtekst van het venster/lemma door hier blokhaken [] omheen te zetten. De trefwoorden worden dan automatisch gevonden en in de metagegevens van de pagina verwerkt (i.v.m. Google indexering). Het bijbehorende invulveld (onderdeel van het metagegevensbeheer) is op readonly gezet. U kunt dus alleen keywords maken door deze in de tekst te markeren.

Statistiek m.b.t. vensters
(27 mei 2022 | 11:33:00)
Vanaf nu kunt u zien hoe vaak een venster/lemma bekeken is door het publiek. Dit aantal staat tussen haakjes vermeld voor de naam van het venster/lemma.

Donatiemodule
(23 mei 2022 | 19:19:00)
Vandaag is de donatiemodule voor het eerst in gebruik genomen op de website FrieslandWonderland. Deze functionaliteit is ook beschikbaar voor de dorpsarchief- en dorpscanonwebsites. Neem contact op met DeeEnAa als u hier gebruik van wil maken.

Logboek
(16 mei 2022 | 13:46:00)
Vanaf nu wordt het versturen van een reactie n.a.v. een lemma via het daarbij getoonde reactieformulier gelogd in het logboek.

Logboek
(16 mei 2022 | 13:37:00)
Vanaf nu wordt het versturen van het algemene contactformulier zoals getoond in de footer van het scherm gelogd in het logboek.

Logboek
(11 mei 2022 | 19:54:00)
Vanaf nu worden statistieken bijgehouden van alle hits op archief- en canonvensters (lemma's). Resultaten hiervan kunt u zien in de redactie-beheeromgeving in het statistieken-scherm.

Autorisatie basistabellen
(26 januari 2022 | 10:55:00)
Uitsluitend voor dorpsarchieven: Vanaf nu is het mogelijk om gebruikers te autoriseren voor het beheer van de basistabellen. Log hiervoor in als redactie en ga naar het overzicht van gebruikers. Bij iedere gebruiker kunt u op het tabblad Autorisatie rechten toekennen voor het beheren van de basistabellen.

Aanpassen beheerder van een venster
(18 december 2021 | 13:00:00)
Vanaf vandaag is het mogelijk om de beheerder van een venster aan te passen. Dit gebeurt via de redactie-beheerknop 'Vensters'. Deze functionaliteit is van belang om het beheer van vensters over te kunnen zetten naar een nieuwe gebruiker als een bepaalde gebruiker wordt verwijderd omdat deze zijn/haar werk aan het archief staakt.

Review-URL
(19 november 2021 | 11:00:00)
Vanaf vandaag kunt u een nog niet gepubliceerd venster laten reviewen door een externe partij. Dit kan door middel van de review-url. Deze review-url vindt u op het eerste tabblad van het beheerscherm van het betreffende venster. Deze kunt u kopieren en plakken en versturen via de mail aan degene die het venster moet controleren voor publicatie. Deze kan het venster dan zien zonder dat dit gepubliceerd hoeft te worden.

Wijziging publicatie van een venster
(19 november 2021 | 11:00:00)
Het publiceren van vensters is gewijzigd. Geconstateerd is dat gedepubliceerde vensters via de url nog steeds zichtbaar waren. Dit is nu opgelost. Na depublicatie zijn vensters niet meer zichtbaar en wordt een mededeling getoond dat de redactie het venster nog niet heeft vrijgegeven voor publicatie.

Meerdere gebruikers op 1 venster
(04 oktober 2021 | 17:00:00)
Op veler verzoek is de manier van autoriseren fundamenteel aangepast. Voorheen was de autorisatie van het maken en wijzigen van een venster 1-op-1 gekoppeld aan de gebruiker. Op grond van de nieuwe aanpassingen kunnen meerdere gebruikers binnen hetzelfde team gezamenlijk werken aan een venster.