Canons van de Friese dorpen en steden
NederlandsFries

Reeks van vier informatieavonden succesvol afgerond in Franeker

Deel

28 november 2018: Reeks van vier informatieavonden succesvol afgerond in Franeker

Vandaag heeft de laatste informatieavond in het kader van het project Canons van de Friese dorpen en steden plaatsgevonden in Franeker. In de voorafgaande weken zijn soortgelijke informatieavonden georganiseerd in Jubbega, Dokkum en Sneek.

Tijdens deze informatieavonden is een presentatie gehouden over het project zelf, de aanleiding en doelstellingen daarvan, de actuele resultaten, de organisatie van het project en hoe het aansluit op bredere Internet ontwikkelingen, waaronder die bij Tresoar (Redbot).

In Jubbega, Dokkum en Sneek heeft Klaas Jansma aansluitend een betoog gehouden over lokale historie. Hij heeft daarbij telkens geprobeerd om de kleine lokale historische verhalen en anekdotes te verbinden met grote historische lijnen. Daarnaast heeft hij ook telkens aandacht gevraagd voor de juridische kant van het opzetten van dorps- en stadscanons. Hij heeft gewaarschuwd voor het schenden van auteursrechten en voor gevoeligheden rond het publiceren van feiten en meningen over historische figuren of personen uit het verleden. In Franeker heeft Eduard van Zuijlen, als voorzitter van de nieuwe Academie van Franeker, een betoog gehouden over de lange historie van deze academie en de vergevorderde plannen om deze weer nieuw leven in te blazen.

Na de betogen van de sprekers is de dorpscanonwebsite (www.dorpscanon.nl) uitgebreid gedemonstreerd. Gekeken is naar voorbeelden van dorps- en stadscanons, de canoncommissies, de uitgebreide kennisbank, het panel van deskundigen en de mogelijkheid van willekeurige particulieren om canonvensters te nomineren.