Wapen en vlag

Wapen en vlag
©:

Het dorpswapen van Dronrijp is al oud, uit de 16e of 17e eeuw. Al in 1690 wordt het vermeld als "2 ossen Dronrijps wapen, een schieren met een rooden, gekoppelt in't Rijppe-reyd." Dus een grijze en een rode os. De ossen zouden verband houden met de stichting van de Dronrypster kerk 'De Alde Witte'. De dorpelingen wisten niet waar ze hun nieuwe kerk moesten bouwen. Om daar achter te komen werden twee aan elkaar gekoppelde ossen losgelaten. Waar de Dronrypsters hun beesten terugvonden, daar moest de kerk komen. De ossen werden gevonden in het laagste deel van het dorpsgebied, in het riet.

In de volksmond worden dit de Rypster 'Oksen' genoemd. Daarover bestaat een wapenrijmpje: Door het dreunen van twee ossen in't reid, heeft Dronrijp gekregen zijn bescheid.

In publicaties worden de ossen op verschillende manieren afgebeeld en in uiteenlopende kleuren. Over de kleuren van het schildveld is niets bekend.

In het uiteindelijke wapen kregen de ossen een oranje kleur omdat - zo men zei - die het dichtst bij de kleur van het plaatselijke lichtbruine veeras kwam. Bovendien zijn de kleuren oranie en groen de traditionele sportkleuren van Dronrijp, vooral in gebruik bij de kaatsvereniging.

 

 

Het gedicht op de sokkel waar de ossen op staan is van de Dronrijpse dichter Joh. Koopmans.

De rypster oksen
it span dat sa miene ferskaten.
untslein fan 't gewrot met de ploech,
it stee foar de tsjerke beskate
en rypsters har byname joech 

 

 

 

 

Colofon

Dronryp 'historische beschrijvingen' - 2018

© Tekst: Wurkgroup Histoarysk Dronryp

Gerelateerde informatie


Foto’sReageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Wurkgroep Histoarysk Dronryp)