De horeca

De horeca
©: Uitgeverij J.A. Spandouw

De horeca 

In de vorige eeuw was de horeca niet alleen op de toerist gericht maar ook op de dorpsbewoners. Je kon er biljarten en er werden vergaderingen gehouden. Het waren dan ook deels dorpscafés. 

Toen de brug in 1865 richting Balk werd aangelegd, kwamen er passanten door het dorp. Twee nieuwe logementen werden geopend om hen te gerieven: De Watersport en het Lange Huis. 

Het tweede logement stond aan De Dyk, waarvan de naam een verwijzing is naar de oprichter Siebren Annes de Lange. In 1874 werd Hooite Kraan de nieuwe eigenaar en blijft het logement tot 1956 in de familie. Het is toen gekocht door de Onderlinge Brandwaarborg Maatschappij die het verbouwde tot woon- en kantoorruimte. Maar daarvoor is het nog een aantal jaren verhuurd aan Pieke en Tiek Nagelhout, die het café voortzetten. Op de ansichtkaart het logement rond 1905, toen het nog een ‘feest’ was om op de foto te komen.

 

© Tekst: Historische Kring Woudsend © Foto voorblad: Uitgeverij J.A. Spandouw
Lees meerReageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Historische Kring Woudsend)