Deel:


Gemeentehuis van het Bildt

Dit uit 1927 stammende gemeentehuis van het Bildt verving het uit de 19e eeuw stammende oude gemeentehuis naast de Van Harenskerk aan de Van Harensstraat nummer 3. 

Architect Doeke Meintema liet in zijn anekdotes na dat hij het gemeentehuis van Sint Annaparochie één van de mooiste werken uit zijn oeuvre beschouwde. In tegenstelling tot veel van Doekema's kleinere werken heeft het imiddels voormalig gemeentehuis geen monumentenstatus. In 2018 is het gebouw voor een symbolisch bedrag van €1 overgedragen aan huisartsenpraktijk Bögels en Fysiopraktijk Impuls. Hierbij werd bedongen dat het pand goed zal worden onderhouden door de nieuwe eigenaar. Het heeft de nieuwe naam "'t Raadshuus" gekregen.

Het gemeentehuis werd in 1927 pal over de voormalige villa van Arjen Pieter Wassenaar uit 1875 gebouwd/verbouwd. De voorkamers aan weerzijden van de ingang zijn behouden gebleven, de entree zit op dezelfde plaats als in de villa. Verder zijn de innerlijke contouren verdwenen. De achterliggende boomgaard behoorde tot de villa van Wassenaar en werd in 1936 aangepast naar een plantsoen van de hand van vermaard tuinarchitect en schrijver van vakliteratuur voor tuin-en landschapsonderwijs Jan Jacob Schipper. 


© Tekst: Jan Keizer - © Foto voorblad: Jan Keizer

Opmerkingenvenster

Gemeentehuis van het Bildt

Kaart


Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur van het item. (Jan Keizer)