Kruidenier Hooijsma

Kruidenier Hooijsma
©: PBG - Jacob in zijn winkel in de jaren vijftig

Aan deze kant van It Hof, op huisnr. 28, hadden Jacob (zie foto) en zijn vrouw Anna Hooijsma een kruidenierswinkel, met aan de rechterzijde het woongedeelte. Hier deed het dorp de dagelijkse boodschappen (koffie, thee, meel, suiker, boter, stroop, bonen, erwten en snoep). Er werd van alles verkocht en er bestond in feite geen ‘nee’. Aan de gevel hing de brievenbus van het dorp. 

Jacob ging ’s morgens via een vaste route langs de boerderijen en huizen om de boodschappenboekjes op te halen. Eerst naar de ene kant van het dorp, dan naar huis om koffie te drinken en na de koffie naar de andere kant van het dorp. Ondertussen zette zijn vrouw Anna de boodschappen klaar, waarbij veel producten moesten worden afgewogen. In de boodschappenboekjes werden de geldbedragen opgeschreven en na het middageten werden de bestellingen rondgebracht. Ook veevoer e.d. uit het foeragepakhuis (van de overkant op huisnr. 15) werd dan uitgevent of zogezegd in ’t Frysk: `útsutele`.

 

 

Colofon

Plaatselijk Belang Goingarijp

© Tekst: Plaatselijk Belang Goingarijp © Foto voorblad: PBG - Jacob in zijn winkel in de jaren vijftig
Lees meer

Gerelateerde informatie


Foto’s

Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Plaatselijk Belang Goingaryp)