Marco Rypma

Marco Rypma
©: Jente Hoekstra

Gerrit Rypma en Rinske Rypma-Goudberg trouwen in  1966 en gaan in Folsgare wonen op Tsjaerddyk 48. Op 13 maart 1967 wordt Marten Cornelis  (Marco) geboren.  Het gezin blijft niet in Folsgare,  maar verhuist in 1971 naar Tirns nummer 35. 

In 1977 komt de familie Rypma terug naar Folsgare en gaat wonen aan de Folsgeasterleane nummer 9. Marco zijn vader heeft daar een huis gebouwd.

Na de middelbare school besluit Marco een opleiding in bouwkundige richting (tot en met uitvoerder) te volgen. Aansluitend gaat hij werken in de bouw en heeft samen met zijn vader een timmerbedrijf.

In 1990 verhuist het gezin naar Tsjaerddyk 31b.

Al op de lagere school heeft Marco veel  interesse voor muziek en zingen.Op de middelbare school volgt hij zanglessen aan het centrum voor de kunsten te Sneek.  Marco krijgt les van Foppe Wiersma en later van Bea van der Wal. Gestimuleerd door Bea neemt Marco het besluit om toch door te gaan in de muziek. Bea brengt hem in contact met Mya Besselink, docente klassieke zang aan het conservatorium te Maastricht. Hij wordt daar tot zijn blijdschap aangenomen en volgt de opleiding solozang en opera (1995 – 1999). Zijn hoofdvak wordt solozang (stemvak tenor). Daarnaast behaalt hij ook het diploma Dramatische Expressie (opera).

Tegelijkertijd studeert Marco bastuba en volgt lessen bij Piet Joris (1995/1997).

In 1999 studeert Marco af,  maar hij blijft lessen volgen bij Adi le Gue. Bovendien wordt hij een tijd gecoacht door Caroline Kaart.

Locatie

Folsgare

© Tekst: Wytske Heida © Foto voorblad: Jente Hoekstra
Lees meer

Gerelateerde informatie


Foto’sDocumenten

Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsbelang Folsgeare)