Mest - en turfhandel Van der Schouw

Mest - en turfhandel Van der Schouw
©: PBG - Akke van der Schouw-Hoekstra (1866-1949) voor steeg van nrs. 13 en 15.

Op huisnr. 13 woonden Jan en Gepke van der Schouw, nadat ze eerst een tijdje op hun skûtsje hadden gewoond. Op de foto zie je zijn moeder Akke van der Schouw-Hoekstra. Jan was skûtsjeschipper en zat in de mest- en turfhandel.

De vruchtbare koeienmest werd vroeger vanuit Friesland via het IJsselmeer naar de bollenvelden in Noord-Holland gebracht. Van oorsprong was huisnr. 13 een boerderij met stallen, schuur en deel. Het naastgelegen huis (nu huisnr. 11) was de woning  van de boerderij. Later is in de schuur aan voorzijde (straatzijde) het woongedeelte gemaakt.

In 1933 is het woonhuis van huisnr. 11 verkocht aan Albert Brink, die hier een bakkerij begon (zie wandelbordje 4).  Als je de steeg inkijkt (tussen de huisnrs. 13 en 15) zul je je misschien afvragen wat voor een vreemde constructie dit is: het eind is een overkapping (van huisnr.15) aan de rechterzijde met een ondersteunende paal in de tuin van de buren aan de linkerzijde (huisnr. 13). Dit komt omdat het toenmalige foeragepakhuis in de jaren zestig van de vorige eeuw is gekocht en verbouwd door de familie Wielenga tot een vakantiehuis met balkon. Hiervoor heeft destijds de beroemde Friese architect Abe Bonnema het ontwerp getekend. In ruil voor de ondersteunende paal in de tuin kreeg familie Van der Schouw een inpandige wc cadeau.

 

 

Colofon

Plaatselijk Belang Goingarijp

© Tekst: Plaatselijk Belang Goingarijp © Foto voorblad: PBG - Akke van der Schouw-Hoekstra (1866-1949) voor steeg van nrs. 13 en 15.
Lees meer

Gerelateerde informatie


Foto’s

Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Plaatselijk Belang Goingaryp)