Molen van Pijbes (Burgumerdaam)

Molen van Pijbes (Burgumerdaam)
©: Onbekend, ansichtkaart rond 1900

Moeten we de molen van Halbe Pieters Pijbes, met de naam "de Broeders", beschouwen als een Burgumer- of Sumarder molen? Feitelijk is (was) het een Burgumer molen. Hij stond namelijk aan de noordzijde van de Groningervaart.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd een nieuwe doorvaart gegraven tussen Burgum en Sumar, namelijk ten noorden langs de plek waar deze molen ooit stond. Hierdoor is het gebied waarop de molen stond, gaan behoren tot Sumar. De molen was overigens toen allang afgebroken. 

Voor 1832 heeft ene Aukke Annes de molen in zijn bezit. In 1832 is eekmolenaar Fokke Wilhelmij eigenaar. In 1863 worden als eigenaren Wilhelmij en Ferf genoemd. In 1876 neemt de eerder genoemde Halbe Pieter Pijbes (1838-1915) "den Olij- en Cementmolen" over van Mr. A.E. Ferf. In de molen worden dan uit koolzaad raap- en lijnolie vervaardigd, alsmede lijnkoeken voor vee. In 1902 verkoopt Pijbes de molen aan zijn schoonzoon Jan Okkes Bosgra. 

Al in 1907 wordt de molen (het maalwerk) afgebroken en verplaatst naar Oosterwolde. De molen (het gebouw) wordt in 1911 gesloopt. De karakteristieke witte molenaarswoning heeft nog lang op het latere bedrijfsterrein van Damen Shipyards gestaan (gezien vanaf de brug over het Prinses Margrietkanaal in oostelijke richting, zuidoever) maar viel in 2008 ten prooi aan de slopershamer.

© Foto voorblad: Onbekend, ansichtkaart rond 1900





Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Werkgroep Geschiedenis Sumar)