Noorderhoogebrug

Noorderhoogebrug
©: Peter Karstkarel

Noorderhoogebrug is een jong buurschap, bestaande uit twee streken. Die aan de oude Wolddijk en de ander aan de Groningerweg. De buurt is door verkeersontwikkelingen in de verdrukking geraakt. Oorspronkelijk lag de buurt nabij het Boterdiep. Aan de zuidzijde is daar kort voor de oorlog het Van Starkenborghkanaal bij gekomen. Meteen ten noorden van de stad maakt de ringweg hier niet alleen een lus, maar snijdt de buurschap ook in tweeën.

Verder liggen er wegen naar Winsum, Zuidwolde en Eemshaven, de buitenwijk Beijum en de Groninger schilwijken tussen de ring en het kanaal. Onverstoorbaar ligt de nederzetting er niet bij. De Groningerweg is aan de noordzijde bebouwd met vrijstaande huizen uit de periode 1910 tot 1940. De Wolddijk toont een veel gevarieerder bebouwingsbeeld met arbeidershuizen van omstreeks 1900, burgerhuizen uit de jaren dertig en volkshuisvesting van vlak na de oorlog met nog een paar kleine boerderijen hiertussen.

De hoge achtkante korenmolen met stelling Wilhelmina heeft een witgepleisterde stenen onderbouw en is in 1907 verrezen op de plaats van een afgebrande voorganger. Bij de bouw zijn onderdelen gebruikt van een afgebroken molen in Sappemeer. De molen rijst op aan de Molenstreek, waar aan weerszijden van een grasplantsoen vriendelijke huizen van allerlei slag staan. Aan het Boterdiep staat de poldermolen ’t Witte Lam. De met riet gedekte, achtkante bovenkruier op veldmuren is in 1860 gebouwd.

Selwerd is een streekbuurt die uit een aantal verspreid langs de Oude Adorperweg gelegen huizen en boerderijen bestaat, met namen als Klein Klooster, ’t Hemelrijk en Nadorst.

Selwerd heeft een respectabele geschiedenis. Bij de huidige boerderij Grootklooster is aan het begin van de 13e eeuw het benedictijner klooster Siloe gesticht. Tijdens de bloeitijd in de 15e eeuw had het een scriptorium, waaruit manuscripten bewaard zijn gebleven. Bovendien stond westelijker een steenhuis, het zogenoemde kasteel van Selwerd dat een tijdlang het bestuurlijke brandpunt van het Gorecht was.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel

Gerelateerde informatie


Foto’s