Noordwest Friesland: polders, dijken en terpenland

Noordwest Friesland: polders, dijken en terpenland
©: FrieslandWonderland

Nergens is in Friesland de eeuwenlange strijd tegen het water meer "aanwezig" in het landschap dan in Noordwest-Friesland. De eeuwenoude terpen en de imposante hedendaagse waddendijk zijn het meest opvallend. Wat minder nadrukkelijk aanwezig zijn de vele oude dijken die zich door het gebied slingeren, waaronder de beroemde Slachtedyk.

In de middeleeuwen was het noordwesten van Friesland nog een eiland, Westergo. Het werd omsloten door de Middelzee en de Marne, twee zeearmen die tussen Bolsward en Sneek bijelkaar kwamen en langzamerhand dichtslibden en ingepolderd werden. De ontstaansgeschiedenis heeft geresulteerd in een schitterend gebied met afwisselend ’oud’ en ’nieuw’ land, een ongekende weidsheid, pittoreske dorpjes en drie boeiende steden: Bolsward, één van de twee Friese Hanzesteden; Franeker, de tweede stad in Nederland met een universiteit; en Harlingen, havenstad en toegangspoort tot het Werelderfgoed Wadden. Aan het IJsselmeer ligt de enige echte badplaats van Friesland: Makkum, dat niet voor niets vaak de ’twaalfde stad’ van Friesland genoemd wordt.

Noordwest-Friesland heeft voor jong en oud van alles te bieden. U vindt er een adembenemend landschap, ruimte, rust, natuur en een rijke cultuurhistorie; u kunt er fietsen, wandelen, varen, zeilen, surfen, winkelen, uitgaan en nog veel meer.

Colofon

FrieslandWonderland

© Foto voorblad: FrieslandWonderland

Gerelateerde informatie


Vensters