Ruischerbrug

Ruischerbrug
©: Peter Karstkarel

Ruischerbrug is een jonge streekbuurschap tussen de dijkdorpen van het Woldgebied ten oosten van Groningen. Deze streekdorpen liepen van zuid naar noord over een rug in het moerassige en beboste veengebied. De bewoners hadden vaak te kampen met wateroverlast. De stad heeft van 1424 tot 1430 het Damsterdiep gegraven als afwateringssloot en deze kruiste bij de plek waar Ruischerbrug zou ontstaan de Woldstreek. Het Damsterdiep is later geschikt gemaakt voor de scheepvaart en in 1650 van een trekweg voorzien. Toen had de buurt op het kruispunt van dijk en water al vorm gekregen. Een oude naam van de buurt is Russcherbrug, genoemd naar Jacob Ruusche, een eigenaar van de brug.

Vanaf de Franse tijd tot 1969, toen het Woldgebied ten oosten van de Hondsrug bij de gemeente Groningen werd gevoegd, vormde de streek dijkdorpen van Engelbert tot Noorddijk de gemeente Noorddijk. In 1907 is in Ruischerbrug een nieuw gemeentehuis aan de zuidelijke oever van het Damsterdiep gebouwd. In 1949 kreeg het door een verhoging met een verdieping en andere wijzigingen het huidige uiterlijk. Het is een representatief traditionalistisch pand met een middenpartij van portiek, inwendig balkon en een uurwerkkapel tegen het hoge dak. Het staat een beetje verloren in het oudste waterstreekje dat verder vooral uit bedrijfspanden bestaat.

Aan de overkant van het diep staat een reeks karakteristieke herenhuizen uit de jaren dertig. Richting stad zijn in de vooroorlogse jaren aan de Woldweg vrijstaande woningen gebouwd. Hier en aan de omringende straten met graannamen staat volkshuisvesting uit de jaren zestig met op het plantsoen van het Roggeplein een klokkenstoel.

In 1876 werd het Eemskanaal gegraven, waardoor Ruischerbrug tussen twee waterwegen klem kwam te zitten. De brug over het Damsterdiep werd een vaste en over het Eemskanaal kwam de grote stalen Driebond-klapbrug.

Het vriendelijke buurtje aan de Harkstederweg met voornamelijk vrijstaande woningen van omstreeks 1925 werd hierdoor van de rest van de streek afgesneden.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel

Gerelateerde informatie


Foto’s