Schoolhuis en school

Schoolhuis en school
©: PBG - met z’n allen in één lokaal bij schoolmeester Van der Bos (jaren veertig)

Het schoolhuis (huisnr. 12) en de school (huisnr. 14) stonden vroeger onder één dak, maar nu zijn het twee aparte gebouwen. De school genaamd ‘t Slûske is inmiddels het derde schoolgebouw in de geschiedenis van Goingarijp. Het is hoogstwaarschijnlijk ook het laatste in deze functie. Als gevolg van het teruggelopen leerlingenaantal is het gebouw helaas gesloten. Een lot dat veel scholen in de Friese dorpen beschoren is.

Het huidige gebouw staat ongeveer op dezelfde plek als de twee vorige afgebroken scholen. Er is heel lang een school in Goingarijp geweest. De oudst bekende schoolmeester van het dorp was mr. Jan Dircxz, `schooldienaer tot Goingharijp`. Zijn diensten aan het dorp gaan terug tot 1617 en in 1633 was hij hier nog steeds. In de twee voormalige schoolgebouwen zaten alle klassen in één lokaal bij elkaar. 

In het huidige gebouw waren de kinderen verdeeld over twee lokalen en er was nog een zogenaamde middenruimte die tevens diende als `doarpsromte`. Het was een gezellig lokaal waar de wekelijkse kaartavonden, toneeluitvoeringen, spelletjesmiddagen, vergaderingen van Plaatselijk Belang, de wekelijkse repetitie van de zangvereniging `Us Lyts Doarpke` (ULD) en ook school- en dorpsvieringen werden gehouden.

Aan de zuidzijde van het toenmalige schoolplein staat nog het brandweerhok met de verrijdbare pomp erin. In geval van brand werd deze naar de plek des onheils gerold. In dit waterrijke dorp was er altijd wel water in de buurt.  

Colofon

Plaatselijk Belang Goingarijp

© Tekst: Plaatselijk Belang Goingarijp © Foto voorblad: PBG - met z’n allen in één lokaal bij schoolmeester Van der Bos (jaren veertig)

Gerelateerde informatie


Foto’s

Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Plaatselijk Belang Goingaryp)