Rasquert

Rasquert
©: Nieske Riemersma

Rasquert is een wierdedorp met een radiale structuur dat in de middeleeuwen op een oeverwal bij de Hunze is ontstaan. De naam wordt verklaard als rietwierde. Om de wierde loopt het Andelstermaar dat bij de Zwijntil uitkomt op het Rasquerdermaar. Rasquert heeft nooit een kerk gehad, de inwoners kerkten in het nabijgelegen Bafo. Wel stond er een borg die in de 15e eeuw Aylkemaheerd heette. Later werd de borg Mathenesse genoemd, omdat in 1602 de Hollandse edelman Willem van Mathenesse het gebouw kocht. De borg is in 1729 gesloopt. Mogelijk is het huis Meijma een tweede borg geweest; deze is ook in de 18e eeuw afgebroken.

Alleen het westelijke gedeelte van de wierde is bebouwd geraakt. Het oostelijke part is aan het begin van de 20e eeuw afgegraven en dient thans als sportterrein en ijsbaan. Daar staat de kleine boerderij Het Olhof die bij de afgravingen werd gespaard. De sfeer in de kern is goed bewaard gebleven. Aan de Meijmaweg, de Van Ewsumweg en de Klapperhornsterweg liggen voornamelijk arbeiders- en burgerwoningen uit het eind van de 19de eeuw, dwarsgeplaatst of met de afgewolfde kap naar de weg gericht. Hiertussenin zijn ook nieuwe huizen in traditionele vormen gebouwd.

Aan de Meijmaweg 21 staat de voormalige herberg die ook als kruidenierswinkel dienst deed. Het brede pand met een fraai omlijste ingangspartij en een schuur uit 1864 vermeldt dat het dateert van 1780. Aan de Meijmaweg 2 pronkt een gepleisterd landhuis met een romantische, landschappelijke tuin. Het bestaat uit twee eenlaagsvleugels met een driezijdige middenpartij van twee lagen. De attieken op het dak en het balkonhek zijn in ajourvorm. De grote boerderij Meijma op nummer 4 ligt eveneens in een landschappelijke tuin met berg en vijver. Schuur en grote bijschuur kregen in 1924 een nieuw, blokvormig voorhuis naar ontwerp van Egbert Reitsma.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Nieske Riemersma

Relatearre ynformaasje


FinstersFoto’s